“Tistim, ki vedno zrejo v tla, se lahko zgodi, da spregledajo mavrico”, pravi eden od rekov. In res je tako, ljudje včasih vse preveč časa namenimo negativnim mislim in občutkom, ko pa bi lahko bili enostavno srečni in zadovoljni. Nenazadnje zato smo prišli na ta svet, da se nekaj naučimo, napredujemo in da se ob vsem skupaj dobro počutimo. Enako si seveda želimo tudi za svoje otroke in ker smo ravno mi starši največji vzor, je predvsem od nas odvisno v kakšnega človeka, s kakšnim pogledom na svet, bo zrastel naš zakladek. Bo videl kozarec vedno na pol poln ali bo ta vedno na pol prazen?

V današnjem zapisu se bova dotaknili nekaj koristnih nasvetov, kako so lahko naši kozarci vedno na pol polni in kako lahko resnično občutimo radost in harmonijo tega življenja, če si le želimo.

Pa se najprej dotaknimo koristi, ki jih lahko ima optimistično razmišljanje na nas. Številne raziskave so pokazale, da imajo ljudje z optimističnim pogledom na svet lahko daljše in seveda tudi bolj kvalitetno življenje, pojavnost depresije in drugih bolezni je manj pogosta ter na splošno dosegajo večje uspehe, tako v zasebnem življenju, kot tudi poslovnem. Prav tako izžarevajo boljšo energijo in imajo posledično boljše odnose z ostalimi sozemljani. Počutijo se polne in preprosto, srečne.

Nas je optimizem prepričal? Naju že 🙂

Iz tega razloga predlagava, da pogledamo nekaj nasvetov in pristopov, kako na vsako situacijo pogledati iz pozitivnega zornega kota. Nasveti so plod najinega dela v kombinaciji s tujimi zapisi.

  1. Ne pogrevajmo negativnih situacij

Pogosto se zgodi, da o negativnih občutkih vse preveč govorimo in tako nastalo negativno situacijo večkrat podoživljamo (na primer, v službi nas je nekaj razburilo, smo jo podoživeli prvič, pokličemo prijateljico, ji povemo, smo jo podoživeli že drugič, ko pridemo domov povemo partnerju, že tretjič in ko se čez en mesec spomnimo in jo delimo z znanko še četrtič). A ni škoda časa za negativne občutke na katere nimamo več vpliva? Bolje bo, da z drugimi delimo raje dobre stvari, ki so se nam zgodile, v primeru negativnih situacij pa jih čim prej ozavestimo ter pričnemo takoj razmišljat o možnih rešitvah in ne o sami situaciji. Če je že nastala je tako ali tako ne moremo več spremeniti (razen če imamo časovni stroj :)) in tako nima smisla trošiti časa, ki ga lahko sicer že uporabimo za rešitve in razmišljanja, kaj lahko storimo, da bo drugič bolje. Takšne misli nas bodo pomirile in naše življenje bo bolj radostno.

  1. Pri sebi in otroku uvedimo rutino

Rutina v naših urnikih ustvari doslednost, zaupanje, mirnost, pomaga pri upravljanju časa in nas spodbudi k oblikovanju dobrih življenjskih navad. Ustvarjanje pozitivnega sistema, ki deluje in mu sledite vsak dan, je odličen način, da postanete svoj najboljši jaz in tako krepite svoje notranje zadovoljstvo. Prav tako lahko s pomočjo rutine tudi svoje otroke navadite na določena opravila, ki jih opravijo sami (umivanje zob, pospravljanje igrač, pospravljanje postelje, ipd.). Na takšen način se bodo naučili odgovornosti, samostojnosti in discipline, ki bo v njih vbudila ponosne, lepe občutke. Občutek »zmorem« jim bo znan in vse ovire v življenju bodo rešene brez večjih izzivov.

  1. Nehajmo se pritoževati in kritizirati sebe ter druge, še posebej pred otroci

Osredotočanje na probleme in skrbi, še posebej tuje, zadeve samo poslabša. Prav verjetno je, da se bodo v tem primeru tudi naši otroci znali pogovarjati samo o tem, kaj se je slabega zgodilo, česar nimajo in kako zelo je hudo. Namesto tega v našo jutranjo in večerjo rutino uvedimo raje segment hvaležnosti, kjer vsak družinski član pove vsaj pet stvari za katere je v življenju hvaležen. Boste videli, v naša življenja bo priteklo obilje vsega, predvsem pa sreče in zadovoljstva.

  1. Zatrimo strah pred novimi stvarmi in neuspehom

Pogosto se zgodi, da otroke vse preveč »zavijamo v vatico«, kar je sicer popolnoma naraven odziv vsakega starša. A vendar je pomembno, da otroku s časoma, primerno starostnemu obdobju postopoma dajemo več svobode pri odločanju in dejanjih. Lastne izkušnje so tiste iz katerih se naučimo največ in prav je, da tudi otrok sam spoznava življenje, katerega del je tudi neuspeh. Naučimo ga, da se postavi zase in mu ne »kradimo« te izkušnje s konstantnim reševanjem njegovih izzivov. Ne dovolimo, da bi otroku zaradi naših preteklih izkušenj ter prepričanj in potrebe po zaščiti privzgojili strah pred novostmi in še posebej pred neuspehom. Naučimo ga miselnosti, da je vsako »slabo« za nekaj dobro in da mu bo vsaka na videz negativna izkušnja prinesla napredek v življenju. Tako bo vaš otrok zrasel v pozitivno osebnost, ki je sposobna rešiti prav vsak izziv.

  1. Spodbujajmo in hvalimo

Ljudje se radi počutimo pomembne in nič drugače ni ne pri nas, ne sosedih in ne pri naših otrocih. Iz tega razloga je pomembno, da znamo opaziti lepe lastnosti oziroma dejanja in jih tudi iskreno pohvaliti. Tako se fokusiramo predvsem na lepe lastnosti in s tem to lastnost tudi okrepimo, tako pri sebi, kot tudi drugih. Lepa beseda nas nič ne stane, pri prejemniku pa povzroči ogromno bogastvo. Tukaj ne pozabimo nase!

  1. Naj bo optimistično in hkrati realistično

Prav je da otroka vzgajamo z mislijo naj ima pozitiven pogled na svet in da se bo vse dobro končalo. A pozor, hkrati pa ga je potrebno opozoriti, da stvari ne padejo same iz neba. Zgolj vera v to še ne prinese uspeha, potreben je pozitiven pogled na svet in pa seveda akcija. Vse se vedno dobro konča, a le če smo za to pripravljeni tudi nekaj narediti in če to opravljamo z veseljem, z iskreno željo po uspehu. Veliko vlogo igra tukaj tudi pomembna osebnostna lastnost, imenovana potrpežljivost. Naj otrok ve, da vsak uspeh zahteva svoj čas in energijo.

Če boste sami, kot starši upoštevali zgoraj omenjeno, tudi vaš otrok ne bo imel druge izbire. Zrasel bo v optimistično osebnost, ki v problemu ne vidi problem ampak izziv. In, kot pravimo/jo optimisti, za vsak izziv obstaja rešitev 😉

Prav tako pa vam lahko pri vzgoji optimističnega otroka pomagajo tudi najine posebne KARTICE Kaj pa zdaj?, ki nas starše in učitelje ter seveda otroke učijo, kako na vsak nastali problem poiskati rešitev, kako videti določeno situacijo iz različnih zornih kotov in kako poskusiti razumeti sogovornika.

Hvala za branje in čudovit dan še naprej,

Ana in Rebeka, TAprava stvar