Dandanes se veliko govori o tem, da se na resnične vrednote tega sveta vedno bolj pozablja. In ravno to je razlog za današnji zapis v katerem izpostaviva, kar se nama zdi v življenju resnično pomembno in kako lahko ta prepričanja oziroma vrednote prenesemo na naše najmlajše in jim tako omogočimo zadovoljno ter srečno življenje.

Pa najprej razjasnimo termin vrednota. Vrednota je nekaj čemur priznavamo veliko načelno vrednost in ji zato dajemo prednost. Gre za kvalitete, karakteristike ali ideje v katere verjamemo in vplivajo na naše odločitve, cilje, obnašanje, naša dejanja, presoje in nagnjenja ter tako vplivajo na potek našega življenja oziroma je od njih odvisno naše notranje zadovoljstvo.

Omenjeni izziv s katerim se srečujemo dandanes je, da v tem hitrem tempu pogosto zmanjkuje časa za ukvarjanje z vrednotami, ki so se v preteklosti izkazale, kot dobro namerne. Zgodi se, da raje iščemo »instant« rešitve (kopičenje denarja, nakupovanje, prenajedanje, pobeg v virtualni svet, reševanje tujih težav, skrivanje za »masko«, ipd.) za srečo, ki pa na žalost ne dajejo dolgotrajnih rezultatov. Pomembno je, da se ustavimo in na tej točki vprašamo, kaj je tisto, kar je resnično vredno. Je to morda ljubezen do sebe, sočloveka, narave ter ostalih bitij povezanih z njo? Notranji mir in zadovoljstvo? Spoštovanje sebe in drugih? Srečno življenje? Bi si želeli vse to tudi za svojega otroka?

Vrednote se vzpostavljajo že od zgodnjega otroštva pa vse do konca najstniških let. Najboljši način, kako lahko otrokom pokažemo, kaj je prav in kaj ne, je enostaven, z svojim vzgledom, s tem kar živimo. Če smo sami podvrženi laganju, ne moremo pričakovati, da naš otrok ne bo lagal. Če pogosto obrekujemo druge, ne moremo pričakovati spoštovanja. Če nam je pomembno v kaj je kdo oblečen, ne moremo pričakovati, da bo naš otrok sodil po dobrih delih. Pač pa če smo sami iskreni, pravični, odločni, obzirni, razumevajoči, ljubeznivi in vedno pripravljeni pomagati, lahko enako pričakujemo tudi od svojih najmlajših.

Kot že omenjeno je zgodnje otroštvo, od prvega do sedmega leta starosti, tisto, ki je najbolj pomembno za razvoj človekovih vrednot. V tem obdobju lahko mi starši preko lastnega delovanja in vzpostavitve sistema nagrajevanja in kaznovanja otroku predstavimo, kaj je prav in kaj ne. Na takšen način lahko otrok oblikuje svoj pozitiven odnos do sveta, ljudi in drugih živih bitij, stvari in nenazadje do samega sebe. Pomembno je, da tega obdobja ne zamudimo, saj je ravno v teh letih otrok najbolj dovzeten za razvoj in oblikovanje svoje osebnosti.

Kaj lahko storimo, kot starši za zdrav razvoj vrednot?

Povzemava nekaj idej, ki temeljijo na tem, da smo sami največji vzor.

 1. Iskreno pogovarjanje o izzivih in iskanje najboljših rešitev.
 2. Spodbujanje izražanja čustev.
 3. Izogibanje kritiziranju in obsojanju sebe ter drugih.
 4. Iskanje razlogov zakaj je nekdo takšen kot je, iskanje dobrega v vsaki stvari.
 5. Spoštovanje sebe ter drugih.
 6. Skrb za sočloveka, živali in naravo.
 7. IGRE, branje in razlaga zgodbic, ki podpirajo osebno rast in vrednote, za katere se zavzemamo.
 8. Pohvala in izpostavitev dobrih del drugih, otroka, tudi sebe.
 9. Podpiranje enakopravnosti, strpnosti in drugačnosti.
 10. Prevzemanje odgovornosti. Kar smo obljubili, za tem tudi stojimo.
 11. Izogibanju laganju, četudi so »dobronamerne« laži. Resnica vedno zmaga in nobena resnica ni tako grda, kot je grda prav vsaka laž.
 12. Izogibanje medijem, ki posredujejo negativne novice, nasilje, sovraštvo, ipd.. ter omejevanje tehnologije.
 13. Pomoč tistim, ki so pomoči potrebni.
 14. Poslušanje, empatija, podpora in svetovanje.
 15. Čas zase, za sočloveka, za otroka, za pogovor, za igro, za učenje in razlago svojih odločitev.
 16. Postavljanje pravil, mej in možnosti izbire.
 17. Postavljanje ciljev in odločnost, da jih dosežemo.
 18. Izpostavljanje občutka pomembnosti pri ljudeh.
 19. Poudarjanje hvaležnosti za vse, kar imamo.
 20. Učenje odgovornega ravnanja z denarjem. Kot je rekel Steve Jobs: »Ne vzgajaj otroke, da bodo bogati. Vzgajaj jih, da bodo srečni. Ko bodo odraščali, bodo znali ceniti stvari in ne njihove cene.«

Saj veste, edino kar na koncu resnično šteje, so srečni trenutki našega življenja. In ob upoštevanju zgoraj navedenega nam zagotovo ne uidejo 🙂

Polega napisanega pa sva sami za reševanje omenjenega izziva za svoje sončke razvili KARTICE, ki pomagajo otroku skozi igro iskati dobre lastnosti tako pri drugih, kot tudi pri sebi. Imenujejo se Poišči nekoga, ki ima super moč, saj so nenazadje notranje kvalitete tiste, ki nam dajejo super moč za srečno življenje.

Hvala za branje in srečen dan še naprej,

Ana in Rebeka, TAprava stvar