Ste že kdaj pomislili na to, da bi si v življenju želeli nekoliko več stabilnosti in umirjenosti,  kljub temu pa bi bile vaše dnevne naloge opravljene? Bi si to želeli tudi pri svojem otroku? Ste že morda slišali za rutino? Besedo rutina definiramo, kot opravila oziroma aktivnosti, ki si sledijo po že znanem, ustavljenem vzorcu in lahko v naših urnikih ustvarijo doslednost, zaupanje, mirnost, pomagajo pri upravljanju časa in nas spodbudijo k oblikovanju dobrih življenjskih navad.

Ustvarjanje pozitivnega sistema, ki deluje in mu sledite vsak dan, je odličen način, da postanete svoj najboljši jaz. Uspešno zastavljena rutina vam daje fokus od trenutka ko vstanete do trenutka, ko zaspite. Rutina vam bo pomagala pri dobri organizaciji dela, zastavljanju in sledenju ciljem, preprečevala odlašanje in krepila vaše notranje zadovoljstvo.

V nadaljevanju vam podajava nekaj nasvetov, kako usvojiti določene rutine.

  1. Naredite si seznam opravil, ki bi jih želeli opraviti vsak dan

Pri izbiranju vsakodnevnih aktivnosti bodite zelo specifični. Namenite čas osebni higieni, pisanju urnika, prehranjevanju, času zase, meditaciji, delu, počitku, druženju s partnerjem in otroci, domačim opravilom, branju, spanju, hvaležnosti, telesni aktivnosti oziroma popolnoma vsemu, kar bi želeli, da se dogaja v vašem dnevu.

  1. Razčlenite svoj dan in določite jutranjo, večerno ter dnevno rutino

Razdelite si svoj buden del dneva na jutro, dan in večer. Razmislite, kaj bi si želeli in kaj vam čas dopušča opraviti zjutraj, tekom dneva in zvečer. Enostavno razvrstite vse svoje dnevne aktivnosti v posamezne dele dneva. Na primer, zjutraj je čas za osebno higieno, zajtrk, čas zase, telesno aktivnost, pisanju urnika, druženju s partnerjem in otroci; čez dan čas za delo, dopoldansko in popoldansko malico ter kosilo, domačim opravilom, druženju s partnerjem in otroci; zvečer pa osebno higieno, večerjo, branje, hvaležnost za stvari, ki so se nam zgodile čez dan, druženju s partnerjem in otroci ter spanje.

  1. Naredite si podroben urnik po urah (če vam to ne predstavlja stresa)

Na primer:

05.00 – Zbujanje in osebna higiena (tuširanje, umivanje zob, ipd.)

05.30 – Čas zase (pitje kave, meditacija, pisanje urnika, ipd.)

06.00 – Telesna aktivnost (joga, tek, tibetanske vaje, ipd.)

06.30 – Zbujanje otrok, urejanje in zajtrk (spodbujanje otrok k izvajanju njihove jutranje rutine)

07.00 – Odhod od doma (v vrtec, šolo, službo, po opravkih, ipd.)

Seveda ima vsak posameznik svoj način dela in svoj urnik in je zgornji primer le primer. Na vas je, da si ustvarite svoj lastni razdelek dneva in podroben urnik aktivnosti. Tako boste vseskozi vedeli, kaj je potrebno narediti oziroma kaj vaš čaka ob določeni uri. V kolikor vas tovrstni način spravlja ob živce, ga izpustite in bodite pozorni samo na to, da so vse aktivnosti v določenem delu dneva enostavno narejene.

  1. Pustite si malo časa za nepredvidene dogodke in prioritetizirajte

V življenju včasih ne poteka vse, kot bi si želeli. Iz tega razloga je vedno bolje planirati svoje aktivnosti z manjšo rezervo časa, saj boste tako lahko ob nepredvidenih dogodkih mirneje rešili nastalo situacijo in preostale naloge, saj boste vedno imeli še malo »viška« časa. V kolikor pa opazite, da vam je nepredviden dogodek v celoti porušil urnik in vsega le ne boste mogli opraviti, vedno začnite z najbolj pomembnimi opravili in nadaljujte z manj pomembnimi. Tako vam bodo na koncu ostala le tista opravila, ki niso tako zelo pomembna.

  1. Začnite z izvajanjem

Če boste svoja opravila samo zapisali, seznama in urnika pa ne boste upoštevali je bil tudi trud z pisanje zaman. Spravite se v AKCIJO, kjer je vaš glavni cilj, da so konec dneva vse naloge opravljene, vi pa srečni in zadovoljni sami s seboj.

Kako vzpostaviti rutino pri otroku?

Rutina pa ima mnoge prednosti tudi pri odraščajočem otroku. Rutina otroka pomirja, mu daje občutek varnosti ter zbranosti in ga uči reda ter discipline. Skratka otroka uči dobrih navad, ki mu bodo zelo koristile tudi v kasnejših obdobjih življenja.

Kot že zgoraj omenjeno je definirana kot opravila oziroma aktivnosti, ki si sledijo po že znanem, ustavljenem vzorcu in ravno iz tega razloga je glavna naloga nas staršev, da smo vztrajni in da rutino pri otroku čim manj spreminjamo. Namreč v takšnem primeru postane otrok zmeden in rutina ima lahko ravno nasproten učinek. Seveda se včasih zgodi, da splet dogodkov nanese, da rutine kdaj pa kdaj ne moremo izpeljati, a nič hudega, pomembno je tisto, kar delamo večino časa svojega življenja. In kaj je še posebej pomembno, učite otroka njegove rutine na zabaven, igriv ter prijazen način.

Najbolj pogosti rutini, ki ju otrok najprej usvoji in sta najbolj znani tudi nam in jo verjetno že izvajate, sta jutranja in večerna rutina. Jutranja ponavadi vključuje zbujanje, zajtrk, umivanje zob, oblačenje in obuvanje ter odpravo na pot v vrtec ali šolo. Večerna pa večerjo, umivanje in umivanje zob, oblačenje pižame, branje pravljice, cartanje in spanje. Tema dvema pa še lahko dodamo tudi popoldanske aktivnosti, ki vključujejo gibanje, zabavo, razvoj kreativnosti, učenje, čas zase oziroma sprostitev, pomoč pri vsakodnevnih opravilih, morda pogovor o lepih trenutkih tistega dneva in izražanje hvaležnosti za njih. Če vaš otrok rad poje, ga vsakodnevno spodbujajte k temu. Če rad riše delček dneva namenite temu. Ravno z rutino lahko vašega otroka pobližje spoznate tudi z vsakodnevnimi opravili, pri katerih vam lahko pomaga. Lahko ga naučite razmišljati pozitivno ali naučite hvaležnosti. Možnosti je veliko in dokler so z dobrim namenom je vsaka izmed njih tista prava.

Kako pa? Preprosto. Tudi njemu na list papirja napišite ali določite KARTICE za vsakodnevne aktivnosti, ki jih vi in vaš otrok želita, da so opravljene vsak dan ter jih postavite na vidno mesto. Tako bo otrok točno vedel, kaj ga čaka tisti dan in na kaj se lahko pripravi, imel bo občutek, da je življenje predvidljivo in da je lahko on tisti, ki prevzema odgovornost, kako bodo stvari potekale oziroma, kaj bo počel. Seveda najprej pod vodstvom svojih staršev, kasneje pa vedno več sam. Na takšen način ima vaš otrok možnost, da zraste v samostojnega, discipliniranega, samozavestnega, odgovornega, notranje mirnega odraslega, ki ima življenje pod nadzorom in mu vsaka »težava« v bistvu predstavlja izziv za napredek na osebnem nivoju. Kako super!

Ker se tudi midve zavedava pomembnosti vsakodnevne rutine, sva za najine malčke razvile posebne KARTICE Super jutro, mirna noč, ki na zabaven in motivacijski način pomagajo otrokom in tudi nam pri usvajanju rutine in z veseljem jih deliva tudi z vami v kolikor bi jih potrebovali.

Hvala za branje in uspešno pri usvajanju rutin,

Ana in  Rebeka, TAprava stvar