Splošno znano je, da ustrezna fizična aktivnost zmanjšuje tveganja za številne novodobne bolezni, kot so srčno žilne bolezni, diabetes, debelost, bolezni dihal in še bi lahko naštevali. Res je, da naštete bolezni niso, razen debelosti, značilne za obdobje otroštva, a vendar je temu potrebno nameniti nekaj pozornosti. Namreč odnos do telesne aktivnosti se naj bi pri otrocih razvil nekje do 12 leta starosti, kar pomeni da smo tudi mi starši tisti, ki odločamo o zdravju svojega otroka, tako v obdobju otroštva, kot tudi kasnejših letih. Smo otrokovo ogledalo in tako lahko s svojim vzgledom na svoje otroke prenesemo številne dobre navade in prepričanja. Otroku lahko gibanje predstavimo kot način življenja in zabavo ter ga tako obvarujemo pred številnimi tegobami modernega časa.

Namreč moderni otroci in mladostniki vedno več časa preživijo v sedečem položaju. Podaljšane ure v šoli, domače naloge, telefoni, računalniki in televizija so del vsakdana večine otrok in vse te aktivnosti zahtevajo sedentarnost. Med otroci se tako pojavlja vedno več debelosti, nezadovoljstva, nesamozavesti in posledično več duševnih bolezni oziroma težav, kot so stres, depresija, nemir, hiperaktivnost, ipd..

A kaj če vam zaupava, da se da veliko omenjenih težav rešiti z gibanjem? Kako?, piševa v nadaljevanju, še prej pa si poglejmo razloge Zakaj?.

  1. Zaradi zdravja

Pravijo, da je zdravje na prvem mestu. Z rednim gibanjem lahko svojega otroka obvarujemo pred debelostjo, povišano telesno in krvno maščobo in mu s tem zmanjšamo tveganje za pojav srčno žilnih bolezni v kasnejši, odrasli dobi življenja. Gibanje prav tako ugodno vpliva na kostno gostoto, zdravje sklepov, imunski sistem, spanje ter duševno zdravje, kar vodi do manj stresa, anksioznosti in depresij.

  1. Zaradi zdrave samopodobe

Redna telesna aktivnost povečuje samozavest in samospoštovanje, dviguje nivo hormonov sreče in zadovoljstva in tako ugodno vpliva na naše oziroma otrokovo trenutno počutje. Otrok bo tako bolj zadovoljen sam s seboj, imel bo lepšo telesno držo in na splošno se bo v svojem telesu počutil bolje.

  1. Zaradi boljših učnih uspehov

»Kdor ni bil pred učno uro matematike vsaj eno uro pri telovadbi, naj ne hodi na moje predavanje!« je rekel gospod Pitagora, čeprav v času njegovega življenja po vsej verjetnosti še ni bilo znanstveno dokazano, da se ob da se pri krčenju mišic tvori in sprošča ‘mišični hormon’, ki izboljša pretok kisika v možganih in možganskih celicah ter tako dobro vpliva na koncentracijo in s tem učni uspeh.

  1. Zaradi zabave in druženja

Kaj je lepšega od časa preživetega z dragimi ljudmi, smeha, zabave in občutka sreče? Prav nič. In tudi telesna aktivnost omogoča druženje in vzpostavljanje prijateljskih ter družinskih vezi z enako mislečimi. »Povej mi  s kom se družiš in povem ti kdo si.« Ugotovljeno je bilo, da otroci in mladostniki, ki so bolj fizično aktivni, v poznejših letih manj pogosto posegajo po nezdravi prehrani, tobaku, drogah in alhoholu. Torej, če svoje otroke spodbujamo k športnim aktivnostim in jim ob tem omogočimo druženje z vrstniki, s podobnimi interesi, smo že naredili ogromen korak k bolj zdravemu načinu življenja naših najmlajših.

In vse to so razlogi zakaj je potrebno naše otroke in tudi sebe spodbujati k redni telesni aktivnosti. Res je, da se bodo otroci, ki tega do sedaj niso bili navajeni, po vsej verjetnosti upirali in jim ideja sprva ne bo všeč, zato je pomembno, da otroka spodbudite k fizičnim aktivnostim, v katerih uživa in mu predstavljajo zabavo ter lepe občutke. Tako boste otroka spudbudili, da bolj pogosto posega po IGRAH in aktivnostih, ki zahtevajo gibanje.

Svetovna zdravstvena organizacija je pripravila smernice o telesni aktvinosti otrok in mladostnikov, ki nam lahko pomagajo pri izbiri telesne aktivnosti za našega otroka glede na starostno obdobje in razvojne zakonitosti. Za pomoč jih na kratko povzemava.

Gibanje od rojstva do 1.leta

Za otroke so prvega leta starosti je zelo priporočljivo, da v svojem budnem času niso več kot eno uro v mirnem položaju (v posteljici, vozičku, stolčku, ipd.) Že kot malčke jih spodbujamo k fizični aktivnosti in sicer prve mesece z raznim prijemanjem ali stegovanjem k igračam, premikanjem glavice in udov ter kotaljenjem. Ko pa se otrok začne plaziti oziroma hoditi pa ga h gibanju spodbujamo z raznimi igrami (skrivalnice, lovljenje, plazenje čez ovire, oponašanje živali, uporaba igrač) in plesom.

Gibanje od 1. do 5. leta

V tem obdobju naši otroci postanejo raziskovalci, zanima jih vse in še več. Od nas pa je odvisno kaj jim bomo predstavili. Sedenje pred zaslonom (televizija, računalnik, tablica, telelefon) se ne priporoča sploh, vsaj ne za otroke stare do dveh let, oziroma je v kasnejših letih omejeno na največ eno uro časa na dan. Najbolje je, da mu ponudimo igre, ki so mu zanimive in ki mu na zabaven način nudijo možnost gibanja. Tako obstaja ogromno možnosti, od raznih sprehodov v naravi, igre na igralih, lovljenja z vrstniki, skrivalnic, iger z žogo, plesa do uporabe otrokovi starosti primernih vozil (skiro, kolo, ipd.) ali posebej temu namenjenih IGER.

Za otroke od 1-2 leta starosti se priporoča, da imajo najmanj 180 minut različne fizične aktivnosti čez dan, ki naj bo osnovana na živahni in zabavni igri. Za otroke od 3-5 leta starosti pa vsaj 180 minut na dan, od tega naj bo 60 minut aktivnosti zmerne do visoke intenzivnosti.

Gibanje od 5. do 17. leta

Tudi v kasnejših letih velja, da otroku približamo fizično aktivnost na takšen način, da bo v njej užival in do nje imel pozitiven odnos. Odnos, ki ga bo razvil v otroštvu bo najverjetneje ostal tudi v odrasli dobi in ne pozabite, starši smo ogledalo.

Med 5 in 17 letom starosti se priporoča vsaj 60 minut na dan vsak dan zmerne do visokeintenzivne telesne aktivnosti, pri kateri se jim dvigne srčni utrip, se zadihajo in rahlo oznojijo. Pomembna je tako aerobna vadba, kot tudi vadba za moč ter gibljivost.

Se bomo potrudili in postali pozorni na gibanje naših srčkov? Seveda, za naše otroke gre. Skrb za njihovo dobro počutje in zdravje nam je vedno na prvem mestu. Midve sva si za ta namen razvile KARTICE, ki otroka spodbujajo h gibanju na zabaven način, z veliko mero smeha in dobre volje. Pa še živali so spoznali.

Hvala za branje in lepo pozdravljeni do naslednjič,

Ana in rebeka, TAprava stvar