Se tudi vaš otrok pogosto težko pomiri, že kaže znake osredotočanja na slabo, negativno energijo, ne ve kako izraziti občutke ter kako se soočiti z njimi, ni samozavesten, ima nizko samopodobo ali druge
podobne izzive? Vse to pa vodi v pogoste napade trme, histeričnega joka, izbruhe jeze in ostale čustvene izpade?

Naj vas pomiriva.

Gre za povsem normalen pojav odraščajočega otroka, ki pomembno vpliva na njegov čustveni razvoj. Otroci na takšen način izrazijo svoje nezadovoljene potrebe, bodisi fizične (utrujenost, lakota, previsok vnos sladkorja, …) ali psihične (pomanjkanje pozornosti, stres, preveč dražljajev iz okolja, prevzemanje negativne energije staršev, …). Pomembno je, da v takšnih trenutkih otrokom dovolimo bolečino, da se sam spoprime z njo in je ne odrežemo v smislu »umiri se, nehaj jokati, vsega imaš dovolj, nič ti ne manjka, vsi te gledajo, obnašaš se kot dojenček, ipd.« Prav tako pa moremo tudi postaviti meje in ne dovoliti prevelikega popuščanja, da bi otrok s svojim obnašanjem dosegel prav vse. Pomembno je, da otrok odkrije zakaj se počuti, kot se počuti, najde rešitev ali pa da mu pri iskanju le te pomagamo tudi mi.

Spodaj vam razkrivava nekaj stavkov, ki bodo koristili vašemu otroku in tudi vam v takšnih situacijah.

»Razumem, da ti je v tem trenutku težko, a kmalu se boš počutil bolje. Za vsako težavo obstaja rešitev, enako kot za vsakim dežkom posije sonček.«

»Ni mi všeč tvoje trenutno vedenje, ampak sem tukaj za tebe. Če ti lahko kako pomagam povej«

»Ko boš pripravljen se lahko pogovoriva«

»Nič ni narobe če jokaš, daj to ven iz sebe in se boš počutil bolje. Potem pa se lahko pogovoriva.«

»Slišim te in te razumem« vse dokler se otrok ne pomiri, nato mu prisluhnemu oziroma on prisluhne nam.

Na takšen način bo vaš otrok občutil večjo mero varnosti in se ščasoma zavedal, da so tudi negativna čustva del življenja in da ni s tem popolnoma nič narobe. Jok sprosti napetost, ki se pojavi v telesu in tako pomaga pri boljšem počutju.

Da bi pa se vsi ti čustveni izpadi pojavljali čim redkeje je potrebno iti globje. Globje pri sebi in globje tudi pri otroku. V današnjem svetu, ko čas enostavno prehitro teče in je preobremenjenost prisotna že v skoraj vsaki družini so nemir, vedenjske motnje, razne bolezni, nezadovoljstvo, žalost, motnje koncentracije, spanja, ipd … velika težava. A vendar za vsako težavo obstaja rešitev, kjer je seveda želja po spremembi dovolj močna.

Najprej moramo začeti pri sebe. Prvih sedem let je otrokov um kot snemalec, ki snema obnašanje in delovanje bližnjih. V kolikor želimo mirnega, zadovoljnega, vesela otroka moramo to najprej urediti pri sebi. To lahko dosežemo samo tako, da si najprej vzamemo čas za sebe ter nato še čas za otroka. Pri tem nam lahko pomagajo razne sprostitvene tehnike oziroma bolje rečeno sprostitvene igre, kot so vsakodnevni sprehodi v naravi, učenje pravilnega dihanja, ponavljanje pozitivnih afirmacij, seznanitev z meditacijo oziroma umirjanjem, uvedba hvaležnosti, ipd., ki v naše življenje vnesejo notranji mir. In posledično tudi notranji mir vašega otroka.

Morda se sliši zakomplicirano ampak ni. V kolikor se zadeve lotite na preprost, otročje lahek način, z željo po napredku, ni nič nemogoče.

Poglejmo na primer igro oziroma sprostitveno tehniko Kamenček hvaležnosti.

Otrok ponavlja za vami:

»Ko te stisnem mi boš v pomoč, saj imaš čarobno moč. Prijel te bom v dlan in polepšal mi boš dan. Da pa moči ne boš izgubil, se bom lepo potrudil in zahvalil se za vse, ob čemer lepo mi je.«

Po izreku otroka vprašamo za kaj je v tistem dnevu hvaležen in tudi sami pomislimo za kaj vse smo lahko hvaležni. Tako nas bodo preplavile pozitivne misli in občutki ter v nas in v naših otrocih vzbudili občutek sreče. Kako lepo. In to je le ena izmed mnogih možnosti za sprostitev in zadovoljstvo.

Vsakodnevne sprostitvene igre dokazano vplivajo na počutje tako otrok, kot tudi nas staršev. In ravno iz tega razloga sva si ustvarili KARTICE, ki učijo otroke in tudi nas starše tehnik dihanja, predstavljanja, izražanja, pomirjanja, hvaležnosti, ipd …

Seveda pa nič ne pade samo iz neba. Pomembno je, da se zadeve lotimo, trudimo ter vztrajamo in sčasoma se pojavi tudi napredek. Napredek, ki bo vam, predvsem pa vašemu otroku v nadaljnjem življenju pomagal pri razumevanju in obvladovanju čustev, oblikovanju dobre samopodobe, ljubezni do sebe, osredotočanja na najboljši možni scenarij, razumevanju hvaležnosti, čuječnosti in pomiritve.